Film & Whisky: Ben Gurion: Epilogue

  • Cinemateket, Kl. 16:45
  • Pris:

Hidtil ukendt interview med David Ben-Gurion fem år før hans død

Filmen Ben-Gurion: Epilogue fra 2016 om Israels legendariske landsfader og en af det 20. århundredes største politikere er ikke en almindelig dokumentarfilm, men snarere et uvurderligt historisk dokument.

Det er først for nyligt, at et seks timers interview med den 82-årige David Ben-Gurion er blevet genopdaget i Steven Spielbergs Jewish Film Archive i Jerusalem. Filmen med den tidligere leder af Israel var optaget i hans afsides liggende og isoleret hjem i kibbutz Sde Boker i Negev ørkenen i 1968, fem år efter han trak sig tilbage fra regeringsmagten. Interviewet blev lavet som led i et research til en spillefilm om Ben-Gurion, der fik premiere i 1970, men hurtigt forsvandt fra biograferne.

De genfundne sort-hvid optagelser var uden lyd, lydsiden blev senere fundet i Ben-Gurion arkiverne i Negev og nu er de to blevet sat sammen til en film af filmens oprindelige skaber, Yariv Mozer og skåret ned til en times længde.

Klædt i strikketrøje sidder Ben-Gurion foran kameraet og svarer tankefuldt og ærligt på interviewerens spørgsmål. Samtalen handler ligeså meget om personlige og filosofiske emner som om historiske begivenheder.

Man vil tro, at et halvt århundrede efter filmens tilblivelse vil hans betragtninger være forældet, mange begivenheder han nævner virker fjern fortid i dag. Men der er øjeblikke i filmen, hvor han ser fremad med profetisk indsigt og vi kan nikke bekræftende, ja, det er sådan det skete.

I filmen er der også nogle klip, hvor man kan se Ben-Gurion i forskellige situationer, bl.a. når han holder tale i det israelske parlament Knesset mens Golda Meir og Moshe Dayan hører på. Vi oplever ham også, når han står på hovedet på stranden, som lægen anbefalede ham, eller når han sidder på klaverbænken sammen med Ray Charles eller når han snakker med Albert Einstein.

 Beskeden og selvudslettende er han, når han taler om sit lands skæbne og sin rolle i den. Når intervieweren siger, at Ben-Gurion ledte Israel, svarer han: ”Jeg ledte ikke Israel. Jeg ledte mig selv.” Interviewet efterlader os med et billede af et fredselskende og fredfyldte menneske, der ser tilbage på sit liv, både de gode og de dårlige beslutninger, med visdom og intelligens.

 Som Hollywood Reporter pointerede i sin anmeldelse, er det eneste frustrerende ved filmen, at den er så kort.

Filmen er med engelske undertekster

Cinemateket