Efter at have vundet Oscar for den bedste udenlandske film for ”Counterfeiters”, spørger Stefan Ruzowitzky i sin film RADICAL EVIL fra 2014, hvorfor normale mennesker bliver massemordere. Hvorfor ender anstændige familiefædre med til dagligt at dræbe kvinder, børn og babyer? Gerningsmændene er medlemmer af de nazistiske dødskommandoer, der dræbte omkring 2 millioner jødiske civile med kugler i Østeuropa, ansigt til ansigt.
"Uhyrer eksisterer, men de er for få i antal for at være virkeligt farlige. Mere farlige er de almindelige mennesker." (Primo Levi)
Filmen er baseret på citater fra gerningsmændene og har interviews med psykiatere, historikere og folkedrabseksperter samt med Benjamin Ferencz, en af ​​hovedanklagerne i Nürnberg-processerne og stadig frisk og velartikuleret i en alder af 93 år. Filmens konklusion er meget dyster - en grund til at filmen har været så svært at sælge. Ruzowitzky mener, at der ikke var noget unikt over nazisterne - og at vi måske alle have gjort det samme i deres sted.

Hvorfor lavede Ruzowitzky Radical Evil? Direktøren fortæller i et interview, at han stødte på Christopher Brownings bog, Ordinary Men (1992), da han efterforskede The Counterfeiters. Bogen argumenterede for, at medlemmer af en nazistisk reservepolicebataljon begik krigsforbrydelser, ikke fordi de var vilde uhyrer, men på grund af gruppepres og et ønske om ikke at påtage sig ansvar. "Det fascinerede mig, og for mig som filmskaber og manusforfatter handler det altid om motivation og hvorfor gør folk det, de gør."

"Jeg ville elske at se mig selv som den ene fyr, der siger nej," reagerer direktøren, når intervieweren spørger, om han kunne se sig selv opføre sig som medlem i en nazistisk dødskommando. "Selvfølgelig kan vi ikke være sikre. At enes med de andre er virkelig en del af vores psyke. Vi er sociale væsener. I århundreder og i tusindvis af år har vi lært at tilpasse os vores egen gruppe ... derfor er det meget svært at identificere disse øjeblikke i dit liv, når du for en gangs skyld ikke skal gå med gruppen, men gør noget anderledes, lyt til din egen tro og moral. "
Direktøren blev født i slutningen af ​​1961. Som student i 1970'erne følte han som så mange af hans generation i Østrig og Tyskland, at "en person i tresserne var mistænkelig" mht. deres adfærd under krigen. Ruzowitzkys forældre havde været børn i slutningen af ​​krigen, men hans morfar var en ivrig tilhænger af nazismen. Hans farfar søgte også om medlemskab i nazipartiet. Direktøren mener, at det ikke ville have været muligt at lave Radical Evil for 30 år siden, da gerningsmændene stadig levede. "Nu er denne generation væk. De er døde - døde eller dementerede. Nu er der en ny generation til stede, og vi har en chance for at håndtere disse forbrydelser på en anden måde."

Filmen er med engelske undertekster

Paneldiskussion efter filmen med deltagelse af

Sociolog Thomas Brudholm fra Københavns Universitet
Journalist Peter Wivel, Politikens Berlin korrespondent 
Moritz Schramm, lektor i kulturvidenskab
Psykolog Johannes Lang
Tilmelding til arrangementet på jewishculture@gmail.com