Violinen er et af de fortrukne instrumenter i det klassiske orkester. Til trods for at den er teknisk vanskelig at beherske, er den yderst populær, når musikskolernes børn skal vælge instrument. Søndagsmatiné i maj vier en hel eftermiddag til den elskede violin; både som den håndteres af en ung, talentfuld pige og en stor virtuos.


I den Oscar-nominerede kortfilm ’’Joe’s Violin" (2016) følger vi en gammel jødisk mand, der har overlevet en arbejdslejr i Sibirien under 2. verdenskrig. Hans familie har altid spillet musik. Nu er han blevet gammel og ønsker at donere sin dyrebare violin til en skole for socialt udsatte piger i New York. Skolen arbejder med musik som hovedingrediens i deres undervisning, bl.a. for at kunne løfte eleverne socialt. Vi oplever det usædvanlige venskab, der opstår mellem den gamle mand og en talentfuld afro-amerikansk teenagepige, der modtager violinen med stor kærlighed.


I musikerportrættet ‘Itzhak Perlman: Virtuoso Violinist (I Know I Played Every Note)’ kommer vi helt tæt på en af verdens bedste violinister, den israelsk-amerikanske Itzhak Perlman. Han blev født i Tel Aviv og begyndte at spille violin som 3-årig. Da han var fire, blev han ramt af polio, men på trods af sygdommen valgte han at holde fast i det, der lå hans hjerte nærmest, nemlig musikken. Han kom ind på den anerkendte Juilliard School i New York og har fået en stor international karriere. I filmen møder vi ham både som et kærligt familiemenneske, en virtuos solist og en smittende underviser. Desuden hører vi om hans samarbejde med to andre verdensstjerner, pianisten Vladimir Ashkenazy og violinisten Pinchas Zukerman.
Efter de to film byder Jewish Culture in Copenhagen på et stykke chokolade og et lille glas whisky.

Cinemateket