Image description

Shanghai Ghetto

  • , Kl. 00:00
  • Pris:

I 1939, da nazismens jødeforfølgelse nåede over hele Europa, havde jødiske flygtninge ingen steder at tage hen. Som et mirakel åbnede sig et håb på den anden side af kloden.

På grund af den politiske situation under den japanske besættelse krævedes der ingen visum til at komme til shanghai, hvis man vel at mærke kunne sikre sig overfarten på et skib.

Det er baggrunden for at i tidsrummet mellem 1941-45 fandt ca. 23.000 jøder tilflugt i den kinesiske havneby og prøvede at klare sig i Hongkew distriktet, det fattigste og mest overbefolkede områdei Shanghai. Blandt dem var fx. W. Michael Blumenthal, senere USAs finansminister og Morris Cohen, kendt som Two-Gun Cohen, den kinesiske general Sun Yat-sens bodyguard og senere selv kinesisk general.

Jewish Culture in Copenhagen sætter fokus på denne lidet kendte historie og vil præsentere Shanghai og dens jødiske historie gennem film, foredrag - og kinesisk musik!

Filmen Shanghai Ghetto fra 2002 dokumenterer byens jødiske historie, hvordan de tilrejsende skabte jødisk liv og kultur under kummerlige forhold og hvordan de levede side om side med kineserne under den japanske besættelse.

Den prisbelønnede film inkluderer interviews med de overlevende og samtidige optagelser fra ghettoen og viser også hvordan området ser ud nu, når krigstidens flygtninge vende tilbage med filmholdet for at se deres barndoms gader. Filmen er skrevet og instrueret af Dana Janklowicz-Mann og Amir Mann.

Arabella Neuhaus har i flere år beskæftiget sig med Shanghais historie i forbindelse med hendes kommende bog, der er inspireret af hendes mors dagbøger fra hendes forældres ophold i Shanghai op til den 2. verdenskrig, netop i den periode, hvor der kom mange jødiske flygtninge til byen. Arabella har besøgt Shanghai flere gange, herunder også byens jødiske museum. Hun vil i sit foredrag efter filmen vise billeder og fortælle  om den by, de jødiske flygtninge kom til.

Efter pausen slutter vi aftenen af med en meget speciel musikoplevelse.

Music Confucius Institute på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium byder på en kinesisk koncert med både traditionelle og nye værker. Forud for koncerten vil vi få en kort præsentation af de traditionelle kinesiske instrumenter på engelsk, hvor vi vil møde Qu Shuaikinesisk percussion, Zhang Hengkinesisk yangquin (dulcimer) og Lyu Jin på kinesisk citer, guzheng (21-stringed zither).

Tilmelding på jcc@jewishculture.dk

 Se trailer: Shanghai Ghetto