Image description

Kulturaften med dans og koncert - GULAZA

  • Krystalgade 12, 1172 Kbh. K, Kl. 18:30
  • Pris: 150 kr.

Kulturaften under World Music Festival med Gulaza og yemenitisk danseworkshop

Jewish Culture in Copenhagen og World Music Festival præsenterer Gulaza, den mytiske yemenitiske kvindesang nedarvet fra mødrene til døtrene i en moderne fortolkning i en speciel komposition med strengeinstrumenter fra Sahara, cello og akustisk guitar, som afslutningsarrangement for festivalen.

Det er for første gang, at disse hemmelige kvindesange bliver sunget af en mand og kombinationen af sangenes oprindelse og det nye arrangement fører os ind Gulazas verden, der fremmaner havet mellem Yemen og Afrika. Gulaza er et udtryk for dette hav – håbløshedens, bønnens, lidenskabens, dansens, kærlighedens hav og for længslen efter friheden.

Gulaza konceptet blev til, når Igal Mizrahi og Ben Aylon dannede duet på en musikfestival, hvor den ældgamle yemenitiske sang mødte den afrikanske N’goni lyd. 

Igal, som er søn af en yemenitisk far og en marokkansk mor, var født i Algeriet og har fra barnsben af kunne opleve de yemenitiske kvinders skjulte og fascinerende verden og studerede deres sangtekster i mange år. Disse sange udtrykker de yemenitiske kvinder marginaliserede liv i det yemenitiske samfund, derfor blev de altid sunget i hemmelighed og gik fra generation til generation efter mund til mund metoden, fra mor til datter.

Ben, som var fascineret at afrikansk kultur og studerede i Vestafrika med de største musikere, forstod den dybe forbindelse mellem kulturerne og blev ligeså optaget af den yemenitiske kvinde sang som Igal selv.

Sammen begyndte de at arbejde videre på de sange, som Igal har samlet i årenes løb, både dem han kunne huske fra sin barndom og dem han lærte under hans møder med yemenitiske kvinder.

Deres udgangspunkt er den yemenitiske tradition, som kun tillader sang og trommer, fordi efter Templets ødelæggelse i Jerusalem var det forbudt at anvende andre musikinstrumenter som tegn på sorg.

Musikken voksede og de tilføjede flere instrumenter til ensemblet. Guitaristen Ian Aylon er specialist i sydamerikansk folklore, jazz og klassisk guitarspil blev det tredje medlem og cellisten Hila Epstein bragte den klassiske musikverden til harmonien.

Gulaza har optrådt på mange festivaler og koncerter i Europa og Jewish Culture in Copenhagen er meget glad for at kunne præsentere Gulazas milde og insisterende lydverden, verdensmusik som ikke ligner andre ensembler, so tæt på jordens oprindelse som sand og klipper og græs – og hav.

Lyt til gruppen https://www.youtube.com/watch?v=Fsi7QiaquTs

Program:

18:30 Lær at danse yemenitiske danse med koreograf Lene Abro
19:30 Pause
20:00 Gulaza koncert
21:30 Slut
Pris. 150 kr.
Billetter kan købes jcc@jewishculture.dk

 

 

 

 

 

Krystalgade 12, 1172 Kbh. K