Image description

KULTURAFTEN OM ANTISEMITISME MED BENT MELCHIOR & HENRIK GOLDSCHMIDT

  • Det jødiske hus, Krystalgade 12 1172 København K, Kl. 18:30
  • Pris: 60kr.

KULTURAFTEN OM ANTISEMITISME MED BENT MELCHIOR & HENRIK GOLDSCHMIDT
   SAMT VISNING AF DOKUMENTAREN WAGNER’S JEWSEfteråret er over os, og Jewish Culture in Copenhagen har i samarbejde med Det Jødiske Samfund i Danmark valgt at sætte fokus på europæisk antisemitisme. Film & Whisky åbner sæsonen med dokumentaren Wagner’s Jews, hvor vi retter søgelyset mod Tysklands legendariske komponist Richard Wagner, der er kendt for mesterværker som Lohengrin, Valkyreridtet, Niebelungens Ring og Tristan og Isolde. Men Wagner var, trods sit store jødiske netværk, også berygtet for sine antisemitiske udfald. Efter filmen vil overrabbiner emeritus Bent Melchior og Henrik Goldschmidt, solo-oboist ved Det Kongelige Kapel og stifter af Middle East Peace Orchestra, diskutere antisemitismen i et dansk såvel som internationalt perspektiv.

AFTENENS PROGRAM
Kl. 18.30-19.00: Salg af bagels til 50 kr. Husk at bestille i forvejen 
Kl. 19.00-19.55: Visning af Wagner’s Jews (55 min.)
Kl. 20.00-20.45: Debat om antisemitisme
Kl. 20.45-21.15: Servering af whisky & chokolade

WHISKY & CHOKOLADE
Vi byder på whisky & chokolade efter filmen. Hank op i familie og venner og tilbring en unik aften i Det Jødiske Hus til tonerne af Wagners store operaer.

Tid: Tirsdag den 14. oktober fra kl. 18.30
Sted: Det Jødiske Hus, Krystalgade 12, 1172 København K
Pris: 60 kr. Tilmelding er ikke nødvendig

Wagner’s Jews 
Komponist, musikalsk gigant, antisemit. Med disse ord kan Richard Wagners eftermæle opsummeres. Han er kendt som en notorisk antisemit, men er også spøgefuldt blevet kaldt Rabbineren af Bayreuth, fordi han i løbet af sin karriere havde et stort jødisk netværk, herunder kolleger og velgørere, der forgudede ham. Dokumentarfilmen Wagner’s Jews (2013) går bagom en af musikhistoriens mest markante operakomponister og undersøger, om der er hold i de antisemitiske rygter. Var Wagner en erklæret antisemit, eller var det for at fremme sin egen musikalske løbebane, at han skrev antisemitiske artikler? Filmen udforsker desuden det kontroversielle i at opføre Wagner-operaer i dagens Israel, idet flere Holocaust-overlevere kæmper en indædt kamp mod at opføre Wagners musik. For også nazisterne var begejstrede for Wagner, og Hitler betragtede Wagner som guddommelig og kaldte hans musik for sin religion.

Den israelske politiker Yossi Beilin, dirigent Zubin Mehta samt historieprofessor Dina Porat er blandt de mange, der interviewes i denne gribende dokumentar, der skildrer Wagners komplekse forhold til sine jødiske medborgere. Filmen er produceret, instrueret og skrevet af Hilam Warshaw og vises på engelsk.

Se klip fra Wagner’s Jews: http://www.overtonefilms.com/wagners.html 

Du kan købe en bagel til 50 kr. mellem kl. 18.30-19.00. Betaling sker på dagen til kok Preben Jensen. Bagel-bestilling er påkrævet senest søndag den 12. oktober. Skriv en mail til jewishculture@gmail.com, hvis du ønsker at stille sulten. 

Følg os på hjemmesiden www.jewishculture.dk samt på Facebook

Det jødiske hus, Krystalgade 12 1172 København K