Filmen bliver introduceret af foredragsholder og forfatter Dennis Jacob Rosenfeld, som vil fortælle om jiddisch film, filmproducent og instruktør Joseph Green og skuespillerinde Molly Picon. 

I løbet af en relativt kort periode blev der produceret over 100 film på jiddisch i Polen. I starten var der stumfilm med intertekster som kunne udskiftes i andre lande, men efter talefilmens indtog kom det man kalder den gyldne alder for jiddisch film. Det blev desværre en kort guldalder i 1930erne. 

En af de virkelig markante instruktører fra denne periode var Joseph Green, der var immigreret til USA, men vendte hjem til Polen for at skrive og instruere fire nøgleværker indenfor jiddisch film. Iblandt dem var ”Yidl mitn fidl” fra 1936, som blev den ubetinget største jiddisch-filmsucces til dato. 

Molly Picon spiller den altoverskyggende hovedrolle som en ung kvinde, der må forklæde sig som en dreng for at kunne være omrejsende musiker med sin far. De møder andre musikere undervejs, heriblandt en ung fyr, som ikke opdager, at Yidl i virkeligheden er en kvinde. Filmen er baseret på en historie af Konrad Tom og manuskript af Green. Filmen er et vigtigt dokument fra denne tid, og giver et indblik i shtetl livet som det var kort tid inden katastrofen satte ind. 

Renoveret kopi, sprog Yiddish med engelske undertekster

Tilmeld dig dette arrangement på jewishculture@gmail.com.

Pris 60 kr for alle

Indbetal på mobil pay 43662 eller på reg 1551 konto 4589357248.

Aftenen er et samarbejde mellem CC og JCC