Film & Whisky,The City Without Jews

  • Test Cinemateket - Gothersgade 55, 1123 København, Kl. 19:00
  • Pris: 80

Die Stadt ohne Juden  ( The City Without Jews) er en  østrigsk ekspressionistisk film fra 1924 af H. K. Breslauer, baseret på forfatteren Hugo Bettauers bog med samme titel. Filmen er en af ​​de få overlevende ekspressionistiske film fra Østrig.

Filmen blev først vist den 25. juli 1924 i Wien, men den oprindelige version forsvandt i krigsårene og blev anset for tabt i mere end 90 år.
Takket være et heldigt fund på et parisisk loppemarked og den største crowdfunding-kampagne til dato i Østrigs kultursektor, blev stumfilmen genoprettet og genudgivet i sin oprindelige form.


I sin roman fra 1922 er det  lykkedes for Hugo Bettauer at skabe en relativt præcis allegorisk vision om den nærmeste fremtid, selv om bogen oprindeligt blev tænkt som underholdning og som et satirisk svar til 1920-ernes primitive antisemitisme.. Den blev straks Bettauers mest populære arbejde og blev oversat til flere sprog og solgt over en kvart million eksemplarer. Kort efter filmens premiere blev Hugo Bettauer myrdet af Otto Rothstock, et tidligere medlem af nazistpartiet, som blev hyldet af de antisemitiske østrigske masser og blev frigivet fra fængslet kort efter at han blev dømt for mordet.


Bogens og filmens visionære historie forudså hvad der kom til at ske ti år senere i Europa, og skildrer med  "udvisningen"  og den alt for reelle udryddelse af jøder. Vi har nu mulighed for at se denne film og indse, at det er virkelig latterligt at forstille sig, at en lykkelig slutning kunne resultere i et så ondt forslag.

Ronen Thalmay akkompagnerer stumfilmen på klaver.

Filmen introduceres af Helen Liesl Krag, PHD fhv. lektor ved Københavns universitet.

Tilmelding til aften er påkrævet til jewishculture@gmail.com

Arrangementet er støttet af Østrigs ambassade

Betaling kan ske på Danske Bank reg 1551 konto 4589357248 eller MobilePay/Myshop: 43662

Test Cinemateket - Gothersgade 55, 1123 København