Film & Whisky: Keep Quiet

  • , Kl. 19:00
  • Pris: 60

Jewish Culture in Copenhagen præsenterer Joseph Martins og Sam Blairs nye dokumentarfilm, der fortæller den forbløffende historie om en hardkogt jødehader som opdager sine jødiske rødder

Lidenskabelig antisemit og Holocaust-benægter, Csanád Szegedi steg hurtigt i  graderne i Ungarns  fremmedfjendlige og jødefjendtlige parti Jobbik på det yderste højrefløj og blev partiets viceformand. På toppen af sin partikarriere finder Szegedi ud af, at hans familie skjuler på en hemmelighed: hans morforældre er faktisk jøder. Efter det første chok beslutter han sig til at søge råd og hjælp og ender med at møde en rabbiner, som sympatiserer med hans skæbne og hjælper ham med at vende på en tallerken. Til venners og fjenders store forbavselse rejser han til Auschwitz, møder overlevende og tvinger sig selv til at konfrontere sit tidligere verdensbillede og udåd og går hele vejen fra at være en notorisk antisemit til at blive en ortodoks jøde.

Filmen Keep Quiet følger Szegedi på sin treårige rejse. Filmens skabere, Sam Blair og Joseph Martin blander arkivmateriale med fængslende interviews og samtaler og deres intensive og dybdeborende film efterlader seeren med en stribe spørgsmål, har Szegedi i virkeligheden fortrudt sin racistiske og antisemitiske fortid  - eller spiller han nu en ny rolle?

Filmen skildrer Ungarns kaotiske politiske klima i de sidste år og hvordan et parti som Jobbik kunne vokse sig så stort. Den karismatiske Szegedi var en af stjernene i partiet, en af hans bedrifter var at grundlægge den Ungarske Garde, den nu bandlyste paramilitære organisation, som blev dannet efter mønsteret af det ungarske nazistparti, Pilekorspartiet i krigstiden. Szegedi var også medlem af det Europæiske Parlament i årene 2009-2014.

Det var en af hans kampfælle i Jobbik, som fandt beviser for, at Szegedi var jødisk og hans mormor var faktisk i Auschwitz.

Mærkeligt nok var Szegedi, efter eksklusion fra sit parti, hurtig til at vende sig til den jødiske menighed i Budapest og der startede Szegedis jødiske karriere… Omskærelse, lidenskabelig overholdelse af jødiske ritualer, foredragsturné om sin historie, filmens skabere følger ham hele vejen.

Intet under, at både hans tidligere kampfæller i Jobbik og mange jøder ser på ham med udbredt skepsis.

En tidligere kammerat siger: “Som jeg ser det, kunne han  ikke mere være på vores vogn, så fandt han deres.”

Når en af hans jødiske tilhørere siger til rabbi Oberlander i Montreal, at Szegedi er jo nazist, svarer rabbineren: ”Ja, jeg ved det, men han er en nazist jeg holder af”.

Filmen rejser flere spørgsmål end den besvarer og meningerne vil formentligt være delte om historien. Det er et yderst fascinerende og prisværdigt værk, som forsøger at kigge bag skulderen af en ung mand, der går planken helt ud både som antisemit – og som dybt religiøs jøde. Hvad er opskriften på en ekstremist? Hvad bestemmer, hvilken retning et ungt mennesket liv tager? Giver historien også håb for andre uhelbredelige og brutale fundamentalister? Introduktion og afsluttende ord efter filmen.

Program:

fra kl. 18:30 hent sandwich

19:00 introduktion ved JCC og den ungarske ambassadør, Laszlo Hellebrandt

19:15 filmen

Efter filmen  Q&A samt whisky og chokolade

Bestil sandwich, 50 kr på jewishculture@gmail.com

 95 minutter, 2015

Tilmelding til arrangementet på jewishculture@gmail.com

Betaling på mobil pay 30541428 eller på reg. 1551 konto 4589357248
Pris 60 kr